medicine.lv skaitļos

Lietotāji online77
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1624
Ekspertu atbildes21477
UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

UZTURLĪDZEKĻU KULINĀRĀ APSTRĀDE

uzlabo uzturlīdzekļu organoleptiskās īpašības, atvieglo uzturlīdzekļu sagremošanu, novērš iespēju inficēties ar mikroorganismiem, kas varētu būt uzturlīdzeklī vai uz tā virsmas. Organoleptiskās īpašības (garšu, smaržu) uzlabo, pievienojot garšvielas u.c. piedevas, kā arī uzturlīdzekļus vārot vai cepot. Uzturlīdzekļu sagremošanu atvieglo, no tiem atdalot grūti sagremojamās daļas vai arī tos apstrādājot mehāniski. Organisma inficēšanos ar infekcijas un invāzijas slimībām novērš, uzturlīdzekļus mazgājot, tīrot vai mizojot, racionāli uzglabājot, kā arī apstrādājot termiski.

Uzturlīdzekļu kulinārā apstrāde ietver uzturlīdzekļu sākotnējo jeb primāro apstrādi - mazgāšanu, tīrīšanu vai mizošanu, sasmalcināšanu, izmērcēšanu (sālītas zivis, sēnes, kaltēti dārzeņi, augļi, ogas) - un termisko apstrādi. Izšķir vairākus termiskās apstrādes veidus. Vārīšana 100° temperatūrā; produkti izkarst vienmērīgi, jo atrodas šķidrumā. Karsēšana tvaikos; to izmanto, gatavojot ārstniecisko uzturu. Nepieciešams speciāls katliņš ar ieliekamu sietu, virs kura uzliek sagatavoto produktu. Katlā ielej nedaudz ūdens; ūdenim vāroties, tvaiki izkarsē produktu. Cepšana taukos; augstās t° ietekmē gaļas un zivju olbaltumvielas sarec, produkta virskārta zaudē daudz ūdens un sažūst, izveidojas garoziņa. Cepšana uz uguns. Gaļas gabalus vai zivis cep uz karstām oglēm, uzdurtus uz metāla iesmiem vai uzliktus uz speciālām restēm. Sautēšana jeb sutināšana ar garšvielām mazā ūdens daudzumā uz lēnas uguns.

Termiskās apstrādes laikā uzturlīdzekļos notiek dažādas pārmaiņas. Daļa tauku, olbaltumvielu un ogļhidrātu sadalās. Gatavojamā ēdiena šķidrumā (buljonā) pāriet daļa minerālvielu, С un В grupas vitamīni, ekstraktvielas. Tāpēc vārīti uzturlīdzekļi nav sevišķi garšīgi salīdzinājumā ar ceptiem, kuriem izveidojusies garoziņa aizkavē minerālvielu un ekstraktvielu izšķīšanu. Augu izcelsmes uzturlīdzekļi pēc termiskas apstrādes kļūst viegli sagremojami.

Uzturlīdzekļu kulinārās apstrādes laikā daļēji noārdās С vitamīns kartupeļos, dārzeņos, augļos. Notīrīti, sasmalcināti dārzeņi tūlīt jālieto vai jāvāra. Tos var neilgi uzglabāt nesasmalcinātus, iegremdētus ūdenī, pasargājot no gaisa skābekļa iedarbības; kartupeļi jāuzglabā veseli, pārsegti ar mitru drānu. Katlam jābūt vajadzīgajā lielumā, lai nebūtu liekas telpas starp šķidruma virsmu un katla vāku. Katlā tad ir maz gaisa un noārdās mazāk С vitamīna. Katla saturu apmaisa pēc iespējas reti un uzmanīgi, lai dārzeņi nepaceltos virs ūdens un nesaskartos ar gaisu. С vitamīna daudzums samazinās un tie pat pilnīgi zūd, ja ēdienu vairākkārt karsē vai vāra.

Banner 280x280
=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Zobu dziļā fluorizācija ar papildu vērtību

Zobu dziļā fluorizācija ar papildu vērtību

Daudzi cilvēki cenšas saglabāt savu veselību un tāpēc nodarbojas ar sportu, izmanto ekoproduktus, pievērš lielu uzmanību veselīgam uzturam, lieto vitamīnus, bet tajā pašā laikā pilnīgi aizmirst, ka arī zobiem nepieciešama profilakse un rūpīga aprūpe. Kā saglabāt zobus bez plombēšanas, sakņu kanālu ārstēšanas un citām sarežģītām un dārgām procedūrām?

Aktuālie piedāvājumi

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips ir kļuvis īpaši iecienīts gan profesionālu sportistu, gan arī amatieru vidū. Tas ir praktiski nemanāms, tajā pašā laikā sniedz neatsveramu atbalstu, piedāvājot plašas iespējas gan traumu profilaksē, gan arī ārstēšanā. Uzlabo kustību brīvību kopā ar TONUS ELAST kinezioloģisko teipu! Konsultējies ar speciālistu, lai noskaidrotu, kā kinezioloģiskais teips var palīdzēt tavā ikdienā!

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Preimmu" – prebiotika spēcīgai imunitātei

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Valens Nutri" piedāvāja testēt "Preimmu" – prebiotiku spēcīgai imunitātei.

Testa rezultāti: MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Testa rezultāti: MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvāja testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

ho-fi® original Na+ hlorofilīns  – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvā testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

Testa rezultāti: "MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Perfecto" piedāvāja testēt" MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, dr. Žoržs Žabūrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, dr. Žoržs Žabūrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Žoržs Žabūrs ir asinsvadu ķirurgs, asinsvadu ultrasonogrāfijas speciālists un flebologs. Pirmais Baltijā veicis vēnu operāciju, pielietojot hipnozi. Žoržs Žabūrs ir arī Latvijas Asinsvadu ķirurgu biedrības biedrs, Latvijas Flebologu biedrības biedrs, Eiropas Asinsvadu ķirurgu biedrības biedrs.