medicine.lv skaitļos

Lietotāji online400
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1615
Ekspertu atbildes21477
11 nelāgi mīti par sportistu uzturu : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

11 nelāgi mīti par sportistu uzturu

Foto: Chun Kit To/Flickr

Sportistu aprindās parasti nostiprinās maldīgi uzskati par dažu uzturvielu lietojumu darbspēju veicināšanai, par uzturvielu ieteicamo daudzumu, ķermeņa masas regulāciju, uztura bagātinātājiem. Daži maldīgi priekšstati atklājušies sarunās ar sportistiem.

Mīts. Proteīni "strādā" labāk nekā dabiskie olbaltumvielu avoti - zivis, gaļa, biezpiens u.c.
Fakts. Nosauktie produkti ir lielisks olbaltumvielu avots. Sportistam nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu ir iespējams uzņemt ar olbaltumvielām bagātiem pārtikas produktiem, un uztura bagātinātāji nav nepieciešami.

Mīts. Pēc fiziskas slodzes nepieciešams proteīnu kokteilis.
Fakts. Daži pārliecinoši pētījumi rāda, ka regulāra proteīnus saturoša kokteiļa (10 g olbaltumvielu) lietošana pēc slodzes negatīvi ietekmē sportista veselību (Flakoll, Med Sci Sports and Exercise, 2004).

Pēc slodzes pirmām kārtām ir vajadzīgi ogļhidrāti. Tā kā pēc slodzes intensīvi noris olbaltumvielu sintēze, ogļhidrātus ieteicams uzņemt kopā ar nelielu daudzumu olbaltumvielu. Var izmantot produktus, kuros ir optimāls ogļhidrātu un olbaltumvielu saturs, - piena kokteiļus, jogurtus, vēlāk pēc slodzes - liesas maltas vai sautētas gaļas ēdienus, zivju ēdienus, biezpiena ēdienus, makaronus un citus līdzīga ķīmiskā sastāva produktus un ēdienu.

Mīts. Produkti, kuru izgatavošanā izmantotas pārtikas piedevas ir slikti, jo pārtikas piedevas ir kaitīgas.
Fakts. Pārtikas piedevas ir vielas, kuras nepatērē kā atsevišķus pārtikas produktus un nelieto kā tipiskas uztura sastāvdaļas. Pārtikas piedevas pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības. Tās var uzlabot pārtikas produktu krāsu, konsistenci, garšu un novērst pārtikas produkta bojāšanos, saglabāt pārtikas produkta uzturvērtību. Ar burtu E produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda nozīmē "ēdams" – edible.

Pārtikas piedevu izmantošanas mērķi:

  • saglabāt pārtikas produktu uzturvērtību;
  • palielināt pārtikas uzglabāšanas ilgumu, stabilitāti un uzlabot pārtikas organoleptiskās īpašības;
  • atvieglot produktu ražošanu, apstrādi, iesaiņošanu un transportēšanu;
  • nodrošināt vajadzīgo ķīmisko sastāvu produktiem, kurus ražo īpašām patērētāju grupām, kam nepieciešama speciāla diēta.
     

Galvenās pārtikas piedevu grupas:

  • konservanti – paildzina pārtikas produkta uzglabāšanas laiku, aizkavējot tajā dažādu mikroorganismu attīstību;
  • krāsvielas – padara pārtikas produktu vizuāli pievilcīgu, piemēram, atjaunojot produkta krāsu, kas bieži izzūd ražošanas procesā, dažādojot pārtikas produktu sortimentu;
  • emulgatori – nodrošina produktu viendabīgās konsistences veidošanos, piemēram, saldējumā, margarīnā, krēmos, produktos ar pazeminātu tauku saturu;
  • antioksidanti – aizkavē pārtikas produktā esošo tauku un vitamīnu oksidēšanos, paildzina pārtikas produktu uzglabāšanas laiku un saglabā tā sākotnējās garšas un smaržas īpašības.
     

Mīts.  Dalītā diēta, kad atsevišķi tiek ēsti olbaltumvielas un ogļhidrātus saturoši produkti, palīdz gremošanai un uzturvielu piesavināšanai.
Fakts. Cilvēka gremošanas sistēma ir piemērota vienlaicīgai dažādu uzturvielu sagremošanai. Turklāt daudzu produktu sastāvā ir gan olbaltumvielas, gan ogļhidrāti, kurus nevar atdalīt. Tādi produkti ir, piemēram, rieksti, sēklas, kaltēti pākšaugi, maize u.c. Ar olbaltumvielām bagātus ēdienus tieši ieteicams ēst kopā ar produktiem, kuros ir daudz šķiedrvielu.

Mīts. Lai izvairītos no liekas ķermeņa masas, nedrīkst ēst pēc sešiem vakarā.
Fakts. Kalorijas nepazīst pulksteni. Enerģija tiek tērēta no rīta, dienā, vakarā un naktī. Attiecībā uz normālas ķermeņa masas uzturēšanu nav svarīgi, kurā dienas laikā ir ēdienreizes. Svarīgs ir uztura sastāvs un apēstais daudzums. Jāievēro mērenības, dažādības un sabalansētības principi. Starp ēdienreizēm nav vēlami gari (piecas stundas un vairāk) starplaiki, izsalcis cilvēks vienmēr apēd vairāk nekā cilvēks, kas ievēro 3-5 ēdienreizes.

Mīts. Kafija palīdz samazināt ķermeņa masu.
Fakts. Kafijā esošais kofeīns stimulē tauku izmantošanu enerģijas ražošanai, tomēr 1-2 tasēs esošais kofeīna daudzums ir par niecīgu, lai ietekmētu enerģijas maiņu.
Turklāt tauki tiek pastiprināti izmantoti enerģijas ražošanā tikai tad, ja cilvēks veic ilgstošu aerobu slodzi.

Mīts. Sportists nedrīkst ēst pirms sporta nodarbībām vai treniņa.
Fakts. Uzkodas pirms treniņa var papildināt enerģijas rezerves un uzlabot izturību. Viegla uzkoda, kas satur saliktos ogļhidrātus un kas apēsta 30 minūtes pirms fiziskas slodzes nevar ēst daudz un taukainus ēdienus.
Labas uzkodas piemērs, ko var apēst neilgi pirms treniņa, ir jogurts bez taukiem kā šķidruma un ogļhidrātu avots, kas satur arī kalciju un olbaltumvielas.

Mīts. Ja sportists intensīvi trenējas, viņam nav jāraizējas par taukiem uzturā.
Fakts. Pārāk daudz tauku uzturā kaitē ikvienam cilvēkam. Trekns ēdiens lēni izplūst no kuņģa, tāpēc var apgrūtināt veikt fizisku slodzi. Enerģijas ražošanā neizmantotie tauki pārvēršas ķermeņa rezerves taukos.

Mīts. Pēc treniņa, lai atjaunotu spēku, labāk ir kāds gaļas ēdiens.
Fakts. Pirmajās divās stundās pēc treniņa svarīgi ir uzņemt bagātīgā daudzumā ogļhidrātus. Piemērotas uzkodas ir:

  • auzu cepumi;
  • augļu kēkss;
  • mizā cepti kartupeļi ar piedevām, kas nesatur daudz tauku;
  • augļu salāti ar auzu pārslām;
  • dārzeņu sautējumi;
  • vārīti makaroni ar dārzeņu piedevām, vārīta zivs vai vistas gaļa;
  • rīsu un saldās kukurūzas salāti.
     

Mīts. Ar ogļhidrātiem bagāti produkti (maize, makaroni, kartupeļi) rada lieko svaru un aptaukošanos.
Fakts. Ogļhidrāti paši par sevi nevienu nepadara tuklu. To dara liekās kalorijas neatkarīgi no tā, vai tās ir uzņemtas ar taukiem vai ogļhidrātiem.

Mīts. Visi tauki ir slikti; jo mazāk tauku, jo labāk.
Fakts. Tauki organismā kalpo par izejmateriālu enerģijas ražošanā, kā arī šūnu un audu uzbūvē. Uzbūves funkcijas nodrošināšanā galvenā loma ir polinepiesātinātajām taukskābēm lipīdu sastāvā. Visu šūnu membrānu kvalitāte ir atkarīga no organisma apgādes ar polinepiesātinātajām taukskābēm. Polinepiesātinātās taukskābes veido bioloģiski aktīvas vielas – prostaglandīnus, tromboksānus un leikotriēnus, kam organismā ir regulatora loma. Vislielākais polinepiesātināto taukskābju saturs ir saulespuķu, rapšu, kukurūzas un linsēklu eļļā. Tauku daudzumam pieauguša cilvēka ikdienas uzturā jābūt 20-30%, sportistiem dažādos sporta veidos – līdz 35% no uzņemtās enerģijas. Vēlamā piesātināto un mononepiesātināto un polinepiesātināto taukskābju attiecība ir 1 : 1.2 : 0.8.

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Sportists 29.08.2018 13:29
    Būtu labāk uzrakstījuši ka Proteīns IR Olbaltumvielas! Lai beidz domāt, ka tas ir kaut kāds kosmoss.... bet cikk saprotu autors to arī nezina..

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā