5 produkti aknu veselībai
Aknas ir lielākais iekšējais orgāns, kas būtiski ietekmē tavu pašsajūtu un imunitāti. Lai stiprinātu aknu veselību un uzlabotu to funkcijas, nepieciešams īpaši padomāt par veselīgu un sabalansētu uzturu.
Aknas organismā darbojas kā filtrs – tās izvada kaitīgos toksīnus un lieko šķidrumu, ražo žulti, kas vajadzīga pārtikas sagremošanai, sintezē virkni vērtīgu vielu, regulē asins cirkulāciju, neitralizē skābes un veic citus nozīmīgus procesus. Aknu darbību būtiski ietekmē tavi ikdienas ieradumi un uzturs. Pārmērīgs daudzums taukainas pārtikas veicina aknu aptaukošanos un iekaisumus, savukārt atsevišķi produkti palīdz tām darboties pilnvērtīgi. Parūpējies par to, lai tevis uzņemtais uzturs būtu pietiekami daudzveidīgs un veselīgs, kā arī iekļauj ēdienkartē aknām draudzīgus produktus.
Tumši zaļo lapu dārzeņi
Briseles kāposti, brokoļi, kāposti, spināti un citi tumši zaļo lapu dārzeņi satur ievērojamu daudzumu sēra, kas atbrīvo organismu no kaitīgajām vielām, tādējādi palīdzot aknām detoksikācijas procesā.
Ūdens
Lai aknas spētu strādāt pilnvērtīgi, dienā nepieciešams uzņemt vismaz divus litrus ūdens. Šķidrumam ir būtiska loma toksīnu un kaitīgo vielu izvadē, tāpēc, iestājoties dehidrācijai, kaitējums tiek nodarīts arī aknām. Tomēr uzmanies, lai nedzer pārlieku daudz – organisms nespēs apstrādāt uzņemto ūdeni, un ķermenī uzkrāsies lieks šķidrums.
Ķiploki un sīpoli
Ķiploki satur aktīvas vielas, kas palīdz aknām atbrīvoties no liekā dzīvsudraba, atsevišķām pārtikas piedevām un sievišķā hormona estrogēna, savukārt sīpoli palīdz aknām ražot savienojumus, kas neitralizē brīvos radikāļus.
Olas
Olās atrodamas astoņas neaizvietojamās aminoskābes, kas aknām nepieciešamas, lai veiktu organisma attīrīšanas procesus. Olu dzeltenums satur vērtīgu uzturvielu holīnu, kas regulē vielmaiņu, aizsargā aknas no vairākām toksiskajām vielām, kā arī izvada no organisma smagos metālus.
Ogas
Mellenes, zemenes, avenes un dzērvenes satur dažādus antioksidantu savienojumus, kas palīdz aknām pasargāt organismu no brīvajiem radikāļiem un oksidatīvā stresa, kas saistīts ar hroniskām saslimšanām un novecošanos.