5 produkti, kas kaitē tavām smadzenēm
Avokado, ogas un tumšā šokolāde uzlabo smadzeņu darbību, taču daži pārtikas produkti darbojas pretēji – tos ēdot, tu kļūsi gauss, aizmāršīgs un pat nomākts.
Tuncis
Zivīs mēdz uzkrāties dzīvsudrabs, un, regulāri lietojot tās uzturā, paaugstinās arī dzīvsudraba līmenis cilvēka asinīs, liecina Dienvidfloridas universitātes pētījums. Dzīvsudraba koncentrācijai palielinoties, mazinās kognitīvā jeb izziņas un domāšanas funkcija.
Labāk izvēlies lasi, sardīnes un skumbrijas – tajos ir zemāks dzīvsudraba līmenis, taču ievērojams daudzums omega-3 taukskābju, kas veicina smadzeņu darbību.
Pievienotais cukurs
Produkti, kam pievienoti mākslīgie saldinātāji, rada strauju insulīna kāpumu un veicina iekaisuma procesus, kas var radīt asinsvadu un nervu bojājumus.
Žurnālā Behavior and Immunity publicēts pētījums apliecina, ka liels daudzums cukura izraisa iekaisumu konkrētā smadzeņu daļā – smadzeņu atmiņas kontroles centrā, neļaujot tam pilnvērtīgi darboties. Tāpat virkne pētījumu apstiprina, ka, lietojot uzturā produktus ar augstu cukura koncentrāciju, pieaug depresijas risks.
Izpēti nosaukumus, kas doti dažādiem mākslīgajiem saldinātājiem un cukura aizvietotājiem, un noskaidro, cik daudz tie atrodami tavos iecienītajos našķos.
Fruktoze
Fruktoze ir viens no trim vienkāršajiem cukura veidiem – vissaldākā no visiem cukuriem un viskaitīgākā cilvēka veselībai.
Pētnieki uzskata, ka, ēdot pārāk daudz fruktozes, tiek traucēts process, kura laikā smadzeņu šūnas izmanto un uzglabā cukuru enerģijai, kas nepieciešama, lai domātu un mācītos.
Izvairies no saldinātiem dzērieniem un produktiem, kā arī trekniem saldumiem. Labāk iekļauj ēdienkartē papildu augļus – tajos ir dabīgā fruktoze, taču to kompensē augļos atrodamās šķiedrvielas.
Piesātinātie tauki
Iekļaujot uzturā lielu daudzumu piesātināto tauku, palielinās Alcheimera slimības risks, liecina pētījumi. Turklāt Albānijas universitātes pētnieki norāda, ka jau desmit minūtes pēc piesātināto tauku ēšanas, būtiski vājinās tavu smadzeņu spēja mācīties jaunas lietas un noformēt atmiņas.
Piesātinātie tauki sastopami dzīvnieku valsts produktos – treknā gaļā, gaļas produktos, taču arī sviestā, margarīnā un saldumos. Ierobežo šo ēdienu lietošanu un izvēlies veselīgos jeb nepiesātinātos taukus – riekstus, avokado, augļus un augu eļļu.
Ātrās uzkodas
Ātrajās uzkodās atrodams ievērojams daudzums sastāvdaļu, kas kaitē tavām smadzenēm – piesātinātie tauki, sāls, dažādi garās pastiprinātāji un citas. Tāpat pētījumi apliecina, ka cilvēkiem, kas ik dienu ēd ātrās uzkodas, ir par 40% lielāks depresijas risks.