6 lietas, ko nedarīt pēc tam, kad esi paēdis
Maltīte ir neatņemama dienas sastāvdaļa – ēdiens tev nepieciešams, lai pilnvērtīgi funkcionētu un uzturētu savu ķermeni veselu un enerģijas pilnu. Vienalga, vai našķojies ar kādu kārumu, vai ieturi veselīgas pusdienas, visticamāk tev ir izveidojies savs ēšanas rituāls. Taču daži no populārākajiem ieradumiem pēc ēšanas var nopietni kaitēt tavai veselībai.
Pēc ēšanas tu ēd augļus
Svaigi augļi nenoliedzami ir krietni veselīgāki nekā dažādi deserti vai citi saldie našķi. Tomēr tie var nopietni ietekmēt gremošanas sistēmu – tā nespēs pilnvērtīgi apstrādāt tikko apēsto maltīti. Eksperti iesaka ēst augļus aptuveni stundu pirms vai pēc ēšanas.
Paēdot tu dodies pastaigā
Ja esi apēdis vairāk nekā plānots vai novirzījies no sava diētas plāna, tu vari just nomācošu vainas sajūtu un steigties labot nodarīto, dodoties garā pastaigā vai vingrojot. Tomēr šis ieradums veicina gremošanas traucējumus un skābes atviļņa slimību. Nogaidi vismaz 30 minūtes un tikai tad dodies pastaigā.
Pēc maltītes tu mēdz nosnausties
Uzņemtās olbaltumvielas var izraisīt miegainību un vēlmi nosnausties, tomēr gulēšana uzreiz pēc ēšanas visticamāk izraisīs nopietnus gremošanas traucējumus. Miegā ķermenis funkcionē daudz lēnāk, un tas nespēs pilnvērtīgi apstrādāt apēsto. Ja regulāri ēd pirms gulēšanas, var rasties zarnu infekcijas vai gastrīts.
Pēc ēšanas tu smēķē
Vairums smēķētāju pēc ēšanas sniedzas pēc cigaretes, apgalvojot, ka tādā veidā mazina smaguma sajūtu kuņģī. Taču virkne pētījumu apliecina, ka cigarete, kas izsmēķēta pēc ēšanas, pielīdzināma desmit izsmēķētām cigaretēm. Tā kā paēdot kuņģis ir īpaši jutīgs, smēķēšana var izraisīt iekaisīgas zarnu slimības.
Pēc tam, kad esi paēdis, tu izdzer tasi tējas
Tējā atrodamās vielas var negatīvi reaģēt uz apēstajām olbaltumvielām, izraisot gremošanas sistēmas traucējumus. Nogaidi stundu, pirms ķeries pie savas tējas krūzes.
Paēdot tu dodies vannā
Karstā ūdenī tiek pastiprināti apasiņotas tavas kājas un rokas, tādējādi mazāk asiņu pieplūst vēderam. Tas neļauj gremošanas sistēmai pietiekami ātri apstrādāt pārtiku.