8 padomi, kā samazināt tauku un cukura daudzumu konditorejas izstrādājumos
Bieži vien tiek uzskatīts, ka burkānu kūkas, cukini vai banānu maizes un līdzīgu konditorejas izstrādājumi ir veselīgāki un uzturvielām bagātāki. Tomēr lielākā daļa no tiem parasti satur tikai niecīgu augļu vai dārzeņu daudzumu, tajos tāpat ir daudz tauku un cukura, arī garnējums bieži vien ir pārāk trekns. Veselīgākus šos izstrādājumus var padarīt, dažas sastāvdaļas aizstājot ar produktiem, kuros ir mazāk tauku.
LABĀS ĪPAŠĪBAS
- Nelielos daudzumos konditorejas izstrādājumi ir labs veids, kā ātri uzņemt enerģiju.
- Tas ir gardas uzkodas un saldie ēdieni kā ikdienai, tā svētkiem.
SLIKTĀS ĪPAŠĪBAS
- Lielākā daļa konditorejas izstrādājumu satur daudz tauku un kilodžoulu.
- Parasti tajos ir maz vitamīnu un minerālvielu.
- Bieži vien tie satur daudz transtauksābju.
Astoņi padomi, lai saldie gardumi būtu veselīgāki
Pēdējo gadu laikā gan profesionāli konditori, gan konditorejas izstrādājumi mīļotāji ir radījuši daudzu iecienītu kūku, cepumu un pīrāgu recepšu variantus ar zemāku tauku saturu. Daži no šiem jaunievedumiem ir zaudējuši garšu un formu, kas piemīt to tradicionālajiem variantiem, tomēr citi ir kļuvuši par diezgan pieņemamām tradicionālo recepšu alternatīvām. Eksperimentējiet ar savām iecienītākajām receptēm, jo konditorejas izstrādājumos bieži var samazināt tauku daudzumu par trešdaļu, bet cukura daudzumu - pat uz pusi, nezaudējot izstrādājuma garšu un formu. Lūk, daži padomi, kā samazināt tauku un cukura daudzumu konditorejas izstrādājumos.
- Pamēģiniet aizstāt daļu no taukiem cepumu un kūku receptēs ar ābolu, plūmju, banānu vai citu augļu biezeni. Augļi nodrošina tādu pašu mitruma daudzumu un izstrādājuma struktūru kā tauki, turklāt tie padarīs ēdienu saldāku un piešķirs īpašu garšu.
- Augļu pīrāgos samaziniet cukura daudzumu vai nepievienojiet to nemaz; lai uzlabotu garšu, pievienojiet vairāk kanēļa un citu garšvielu. Ja gatavojat pīrāgu no skābiem augļiem, cukura vietā pievienojiet saldos augļus.
- Samaziniet tauku daudzumu pīrāgos, gatavojot tos tikai ar vienu biskvīta kārtu vai pat bez tās.
- Cepot tortes, pievienojiet uz pusi mazāk olu dzeltenumu un vairāk olu baltumu - tas palielinās olbaltumvielu daudzumu un vienlaikus samazinās tauku un holesterīna daudzumu.
- Pīrāgu pildījumos iebiezināto pienu aizvietojot ar iebiezināto vājpienu, savukārt trekna krējuma siera vietā pildījumam un garnējumam izmantojiet jogurta sieru. Augļi un augļu mērces arī var kalpot par lielisku garnējumu ar zemu enerģētisko vērtību.
- Palieliniet uzturvielu daudzumu un samaziniet tauku saturu cepumos, pieturoties pie pārbaudītām vērtībām, piemēram, auzu cepumiem un žāvētiem augļiem. Tāpat daļu tauku var aizstāt ar ābolu vai plūmju biezeni. Pamēģiniet izmantot rupja maluma miltus, kā arī riekstu vieta pievienojiet rozīnes un citus žāvētus augļus.
- Īpašiem svētkiem pagatavojiet "eņģeļu kūku", kuras pamatā ir saputotas olas baltums, pievienojiet tai svaigas ogas un zemeņu vai aveņu mērci; tās saturā tikpat kā nebūs tauku un būs daudz mazāk kilodžoulu nekā, piemēram, šokolādes kūkā, kas bagātīgi pārklāta ar šokolādes glazūru.
- Pagatavojiet vieglu citronu un siera kūku no beztauku biezpiena, rīkotas siera, iebiezināta vājpiena, citrona miziņas un olas baltuma. Krēma vietā garnējiet kūku ar jogurtu.
Mīts: cepumi ar zemu tauku saturu ir veselīgāki nekā parastie cepumi.
Saskaņā ar mūsdienās valdošo uzskatu nekādu labumu tas nedos, ja aizstāsiet taukus ar cukuru; cepumos ar zemu tauku saturu bieži vien ir krietni vairāk cukura nekā parastos cepumos, piemēram, augu tauki, sviests, palmu un kokosriekstu eļļa, parasti ir piemērotāki cepšanai nekā šķidrie tauki un margarīns ar zemu tauku saturu. Līdz ar to tauki, ko satur lielākā daļa cepto gardumu, visdrīzāk, paaugstinās kaitīgā zema blīvuma lipoproteīna (ZBL) - holesterīna līmeni asinīs.