Atkarība no ēdiena: kas to izraisa un kā ar to cīnīties?
Produkti ar augstu tauku un cukura sastāvu aktivizē baudu centrus smadzenēs, radot fiziskas un emocionālas alkas pēc ēdiena, kurām ir teju neiespējami pretoties. Pētnieki norāda, ka emocionālā reakcija un uzvedības modeļi, kas raksturīgi atkarībai no ēdiena, pielīdzināmi atkarībai no narkotikām.
Ēdiena atkarības pazīmes
*Tu apēd vairāk nekā biji plānojis
*Zinot, ka tev nāksies samazināt noteiktu produktu patēriņu, tu jūties nervozs un pastiprināti par to domā
*Tu pavadi ievērojamu laiku iegādājoties pārtiku, ēdot vai atgūstoties pēc pārēšanās
*Pat tad, ja jūti, ka tavi ēšanas paradumi ir radījuši psiholoģiskas vai fiziskas problēmas, tu turpini ēst
*Ēšanas vai tās izraisīto svara problēmu dēļ tu ierobežo savas sociālās aktivitātes, darbu vai citas nodarbes
*Lai mazinātu negatīvās emocijas, justu sāta sajūtu vai baudu, tev nepieciešams arvien vairāk pārtikas. Ja tu ierobežo apēsto produktu daudzumu, tu izjūti abstinences simptomus, tai skaitā fiziskus simptomus un nemieru.
Ēdieni, kas izraisa visspēcīgāko atkarību
Mičiganas universitātes zinātnieku pētījums apliecina, ka cilvēkiem ar ēdiena atkarību visbiežāk novērojama tieksme uz noteiktiem produktiem. Cilvēki, kas piedalījās pētījumā, neizvēlējās augļus un dārzeņus, bet apstrādātus produktus ar augstu tauku un cukura saturu. Pētījumā secināts, ka spēcīgāko atkarību izraisa pica, šokolāde un čipsi. Tāpat atkarību izraisa cepumi, saldējums, kartupeļi frī, hamburgeri, gāzēti dzērieni, kūkas un siers.
Savukārt tādi produkti kā zivis, dārzeņi un augļi atkarību izraisa krietni retāk un tikai atsevišķos gadījumos.
Pirmie soļi atkarības pārvarēšanā
Iesākumā tev jāsaprot, kuru produktu ierobežošana tev sagādā vislielākās grūtības un cik daudz šo produktu tu patērē.
Centies pakāpeniski samazināt problemātisko ēdienu patēriņu. Sāc lēnām. Pat tad ja tavs uzturs kopumā ir neveselīgs, sāc ar produktiem, kas tev rada vislielākās problēmas. Neatsakies no produktiem uzreiz. Mēģini ēst tos arvien mazāk. Tikai tad, kad esi panācis progresu ar pašiem galvenajiem produktiem, pārskati pārējo ēdienkarti.
Tāpat ņem vērā, ka atsevišķos gadījumos produktus iespējams aizstāt ar veselīgāku alternatīvu. Tas var būt īpaši vērtīgi laikā, kad centies ierobežot to patēriņu.