Atsakoties no gaļas, neaizmirsti par proteīniem
Viens no izplatītākajiem mītiem par veģetārismu ir uzskats, ka, izslēdzot no ēdienkartes gaļu, organisms neuzņem pietiekami daudz proteīnu. Tomēr zinātnieki pierādījuši, ka augu izcelsmes produkti spēj ķermeni nodrošināt ar tam nepieciešamajām uzturvielām, ja vien uzņemtais ēdiens ir gana daudzveidīgs. Ja izvēlies neēst gaļu, neaizmirsti iekļaut savā uzturā kādu no šiem bagātīgajiem proteīna avotiem.
Pupiņas
Melno, sojas un citu pupiņu sastāvā ir ievērojams daudzums proteīnu – tas sastāda aptuveni 40% to uzturvērtības. Tomēr jāatceras, ka, tā kā pākšaugos ir daudz šķiedrvielu, tos būs grūtāk sagremot, un tajos esošās uzturvielas organismā uzsūcas tikai daļēji. Gatavo pupiņas kopā ar graudaugiem un dārzeņiem.
Lēcas un zirņi
Arī lēcas un zirņi, tāpat kā citi pākšaugi, satur daudz olbaltumvielu. Tos iespējams pagatavot dažādi – pievienojot zupām, salātiem vai sautējumiem.
Avokado
Avokado auglis ir ne tikai vērtīgs C vitamīna, dzelzs un veselīgo tauku avots, bet arī satur daudz olbaltumvielu.
Kvinoja
Kvinojas sēkliņas vizuāli atgādina prosu, un šis augs ir slavens ar tā veselīgumu un uzturvērtību. Tai piedēvē virkni veselīgu īpašību, kas atstāj labvēlīgu ietekmi uz mūsu ķermeni. Tu vari izmantot kvinoju kā alternatīvu rīsiem, kā arī pievienot visdažādākajiem ēdieniem. Meklē šo augu ekoloģiskās pārtikas veikalos un atsevišķos lielveikalos.
Ķirbju un saulespuķu sēklas
Arī sēklas ir vērtīgs olbaltumvielu avots. Vari izvēlēties arī sezama, kaņepju, linsēklas, čia sēklas un citas. Tās var būt ne tikai veselīgs našķis, bet arī piedeva dažādiem ēdieniem vai veselīgiem kokteiļiem.
Rieksti
Arī dažāda veida rieksti (mandeles, lazdu rieksti, indijas rieksti, zemesrieksti u.c.) ir bagāti ar olbaltumvielām. Tomēr rieksti satur arī lielu daudzumu kaloriju, tāpēc tos vajadzētu ēst ierobežotā daudzumā.