Izstādes "Riga Food" laikā bez maksas konsultēs par bezglutēna ēdināšanu
Kas ir glutēns, kuros pārtikas produktos tas slēpjas un kā pagatavot ēdienu bez glutēna, izstādē "Riga Food" skaidros Latvijas celiakijas pacientu atbalsta biedrības "Gluten-Free Experts" pārstāvji.
Kā medicine.lv pastāstīja biedrības vadītāja Irina Rubinčika, izstādes laikā būs iespējams uzdot jautājumus gan par bezglutēna diētu, gan par bezglutēna ēdienu pagatavošanas tehnoloģiskiem procesiem, gan par izejvielām un informācijas avotiem. Konsultācijas laikā bez maksas varēs saņemt arī īpašo informatīvo plakātu, kurā uzskaitīti visi bezglutēna diētā aizliegtie un atļautie produkti.
Konsultācijas būs iespējams saņemt piektdien, 4.septembrī, no plkst. 10.00 līdz 16.00, Ķīpsalas izstāžu centrā, 1.hallē, "Pavāru kluba" stendā.
Diēta bez glutēna ir vienīgās zāles pacientiem ar celiakiju - neārstējamu, ģenētisku gastroenteroloģiskās sistēmas slimību. Celiakijas slimniekiem mūža garumā jāizvairās no glutēna - kviešu, rudzu, miežu olbaltuma, kas izsauc tievās zarnas bārkstiņu atrofiju, ka rezultātā neuzsūcas uzturvielas un attīstās citas slimības. Katru gadu arvien vairāk cilvēku saskarās ar šo slimību un nepieciešamību ievērot stingru bezglutēna diētu, un ēdināšanas jomas pārstāvji arvien vairāk interesējās par to, ko var pasniegt celiakijas pacientam, nekaitējot viņa veselībai. Īpaši aktuāli šie jautājumi ir skolu un bērnu dārzu pavāriem, kuri ik dienu pielāgo ēdienkarti slimo bērnu vajadzībām.