medicine.lv skaitļos

Lietotāji online376
Aktīvie uzņēmumi12807
Nozares raksti1615
Ekspertu atbildes21477
Kā ēst gada tumšajā laikā, lai sevi palutinātu, bet neiedzīvotos liekos kilogramos? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā ēst gada tumšajā laikā, lai sevi palutinātu, bet neiedzīvotos liekos kilogramos?

Garie un tumšie rudens vakari, drēgnie laikapstākļi gada nogalē cilvēkus mudina vairāk uzturēties mājās un biežāk sevi palutināt ar kādu gardu ēdienu, tāpēc tieši rudenī un ziemā parādās lielāks risks iegūt liekus kilogramus vai ciest no pārēšanās. Lai ēdiens sniegtu cerēto baudu, bet nekaitētu veselībai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un veikalu tīkls ELVI ir apkopojuši padomus maltītes izvēlei un plānošanai gada tumšākajam laikam.

1. Izvērtē sava organisma patieso vajadzību pēc sātīgas maltītes!

Vēlmi pēc biežākām un sātīgākām maltītēm aukstajā sezonā nosaka gan organisma fizioloģiskie procesi, gan mūsu ikdienas paradumi. Protams, ja ārā kļūst aukstāks, pieaug organisma nepieciešamība pēc papildu enerģijas - to visātrāk var iegūt, apēdot kādu sātīgu un treknu ēdienu. Tomēr jāpatur prātā - ja ikdienas fiziskās aktivitātes aukstumā un salā aprobežojas ar pāris soļu veikšanu no dzīvesvietas līdz auto vai no auto līdz darbam, prasībām pēc papildu enerģijas nevajadzētu veidoties.

Daudz biežāk pārēšanos veicina mūsu ieradumi un ikdienas rutīna. Ja ārā ir auksts, lietains laiks, vakari ir gari un tumši, ir likumsakarīgi, ka daudz vairāk brīvā laika pavadām mājas, laiski atpūšoties pie televizora vai nesteidzīgi darot ikdienas darbus. Tas mūs mudina gan biežāk ielūkoties ledusskapī, gan našķēties ar kalorijām bagātiem kārumiem un tādējādi, pat nemanot, apēst organismam nevajadzīgi daudz lieka ēdiena. Lai izprastu, vai kārtējā maltīte un sātīgās uzkodas patiesi ir organisma nepieciešamība vai tomēr iegriba, ir svarīgi ieklausīties savā ķermenī - jo labāk izpratīsim sava organisma vajadzības, jo vieglāk būs izvērtēt savu patieso nepieciešamību pēc ēdiena un katrā ēdienreizē apēst tieši tik, cik vajadzīgs, nevis tik, cik gribās!

Banner 280x280

2. Veido ēšanas rituālus.

Lai izvairītos no nevajadzīgi biežām ēdienreizēm vai nemitīgas našķēšanās ar kārumiem, veido ēšanas rituālus. Ieplāno laiku savām ikdienas maltītēm un padari tās par nozīmīgu ikdienas daļu, kuras laikā uzmanību nenovērš citas domas vai uzdevumi. Piemēram, pārvērt vakariņas par regulāru ģimenes rituālu, to laikā izslēdz datorus, televizoru un nelieto tālruņus. Velti laiku sarunām ar saviem tuviniekiem vai nesteidzīgai domu sakārtošanai. Ja ēšanas laikā mēs nekoncentrējamies uz ēdienu, bet esam aizņemti ar citu darbu darīšanu vai it kā šķietamām izklaidēm, piemēram, jaunāko ziņu lentu pārskatīšanu vai iemīļotā seriāla vērošanu, mēs nemanot varam apēst pat divreiz vairāk ēdiena, nekā organismam būtu reāli nepieciešams.

Ja ikdienas maltītes pārvērtīsim par nozīmīgu dienas sastāvdaļu, mēs iemācīsimies paēst no mazāka ēdiena daudzuma, ēšana nekļūs par nepārtrauktu procesu visa vakara garumā un saruks vēlme našķēties ar dažādam uzkodām, turklāt ēdienreizēs kopīgi pavadītais laiks labvēlīgi ietekmēs arī mūsu attiecības ar tuviniekiem.

3. Gatavo dārzeņu ēdienus!

Daudzi maldīgi uzskata, ka dārzeņi un augļi gada tumšajā laikā ir zaudējuši visu savu uzturvērtību un tāpēc tos ēst nav jēgas. Patiesībā ir pretēji - tieši dārzeņi un augļi ziemā ir ļoti nozīmīgs uzturvielu avots un tie vēl arvien satur krietni vairāk nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un citu vērtīgo sastāvdaļu kā lielākā daļa pusfabrikātu, konservu vai rūpnieciski pārstrādātu produktu.

Protams, no ārzemēm tālu ceļu mērojuši tomāti un gurķi ziemā negaršos tā, kā vasaras vidū tikko noplūkti vecmāmiņas siltumnīcā, taču visi dārzeņi arī rudens un ziemas sezonā ir mūsu organismam vērtīgi un nozīmīgi. Ja kādu konkrētu dārzeņu garšas nianses ziemas sezona neapmierina, tos noteikti drīkst neēst, taču veikalu plauktos ir pietiekami plašs dažādu dārzeņu sortiments, lai tur kaut ko sev tīkamu atrastu katrs. Dārzeņus vajag lietot svaigus, piemēram, gatavojot dažādus salātus vai uzkodas, taču tos var izmantot arī sautējumiem, zupām un dažādu piedevu pagatavošanai.

Tieši dārzeņi ir viens no mūsu organismam nozīmīgākajiem šķiedrvielu un vitamīnu avotiem, kas piemēroti rudenīgu un sildošu ēdienu gatavošanai!

4. Baudi citrusaugļus!

Rudens un ziema ir citrusaugļu ražas sezona, un, lai arī šie augļi pie mums tiek vesti no siltākām zemēm, tie noteikti jau kļuvuši par neatņemamu kārumu mūsu Latvijas ziemā. Citrusaugļi ir brīnišķīgs vitamīnu avots, tie ir ļoti aromātiski un ar savām košajām krāsām piešķir arī vizuālu akcentu gan mūsu ēdieniem, gan interjeram. To saldskābenā, spirdzinošā garša spēj gan uzmundrināt, gan iepriecināt pat vistumšākajā dienā - citrusaugļi satur ļoti maz tauku un kaloriju, taču ir bagāti ne vien ar vitamīniem, bet arī pektīniem un dažādam ēteriskajām eļļām.

Citrusaugļus var ēst gan tāpat, svaigā veidā, gan pievienot mērcēm, musli, salātiem un citiem ēdieniem. Protams, ēdot jebkurus augļus, jāatceras, ka tie satur daudz cukura, un tos nevajag ēst arī pārāk daudz. Lai cik ļoti gribētos tumšās dienas Ziemassvētku gaidīšanas laikā īsināt, ik pa laikam apēdot kādu aromātisku un spirdzinošu mandarīnu, ar to ēšanu nevajadzētu pārspīlēt - organismam pilnīgi pietiks, ja dienā apēdīsiet 3-4 vidēja izmēra mandarīnus.

5. Lieto garšvielas!

Gada tumšais laiks ir īstais brīdis, kad palutināt sevi ar jaunām garšām, pie ierastiem ēdieniem pievienojot interesantas garšvielas! Aromātiskas, sildošas un rudenīgas notis ēdienam piešķirs muskatrieksts, ingvers, krustnagliņas, dažādi pipari - baltie, rozā, sarkanie, zaļie, raibie, smaržīgie, čili un visi citi, ko mūsdienās var atrast veikalu plauktos. Nebaidies eksperimentēt ar it kā neierastām garšu niansēm - piemēram, retais zina, ka gaļas cepešiem patīkamu garšu piešķirs kanēlis, ko vairāk esam pieraduši lietot desertiem vai karstvīnam!

Gatavojot maltīti, esi radošs - tas var pavērt ne vien jaunu garšu pasauli, bet kļūt arī par aizraujošu nodarbi garajiem, tumšajiem vakariem.

6. Treknajiem ēdieniem jābūt kvalitatīviem, vērtīgiem un vitamīniem bagātiem!

Protams, lai kā censtos, dzīvojot Latvijā, rudens un ziemas sezonā bez treknāku ēdienu ēšanas iztikt būs grūti, taču arī no sātīgu maltīšu klāsta var izvēlēties tādus ēdienus, kas būs vērtīgi un vajadzīgi. Piemēram, treknu zivju ēdieni nodrošina mūsu organismu ar vērtīgo D vitamīnu, ko pie mums ziemas sezonā citādi uzņemt ir grūti. Ne jau velti somi un citi skandināvu kaimiņi par vienu no saviem iecienītākajiem ziemas ēdieniem ir atzinuši tieši zivju zupu. Starp citu - vislabākā un aromātiskākā zivju zupa sanāks no dažādiem salīdzinoši lētiem zivju atgriezumiem, ko var labi papildināt ar dārzeņiem un saldo krējumu. Jā, šis ēdiens būs trekns, taču tas būs arī veselīgs.

Gada tumšajā sezonā droši var izvēlēties arī citus treknākus ēdienus, vienīgi jāatceras - ir jāierobežo apēstā ēdiena apjoms. Ja treknu zivi, karbonādi siera un miltu panējumā, makaronus ar treknu mērci vai kādu citu kalorijām pārbagātu ēdienu apmēram vienādās proporcijās papildināsiet ar vērtīgiem dārzeņiem, organisms saņems kāroto kaloriju daudzumu, taču ēdiens tik un tā būs veselīgs un vērtīgs!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā