Kļūdas, ko tu pieļauj, glabājot pārtiku ledusskapī
Ja tev šķiet, ka ledusskapja vienīgais uzdevums ir turēt pārtiku vēsumā un nav nozīmes tam, kā tu to izmanto, tad zini, ka tā nav. Izrādās, ka neuzmanīga produktu uzglabāšana rada labvēlīgu vidi baktērijām un pavisam viegli var izraisīt tādas veselības problēmas kā saindēšanās ar pārtiku.
Tu uzglabā jēlu gaļu augšējā plauktā
Novietojot gaļu augšējā ledusskapja plauktā, cauri tās iepakojumam var sūkties sulas, kas tecēs uz produktiem apakšējos plauktos. Notiekot dažādām ķīmiskām reakcijām, citi produkti var vēlāk viegli izraisīt saindēšanos. Ja domā, ka vari novērst šo problēmu, izmantojot trauku, kurā ievietot gaļu, tad arī tas nav risinājums. Lielai daļai ledusskapju augstākajos plauktos ir augstāka temperatūra nekā apakšējos, tāpēc gaļa var vieglāk bojāties.
Tu pārpildi savu ledusskapi
Lai atdzesētu pārtiku un novērstu baktēriju veidošanos, aukstajam gaisam nepieciešams cirkulēt, un tas nav iespējams, ja tavs ledusskapis ir pārpildīts ar produktiem. Tāpat tādējādi ledusskapī nereti paslēpjas produkti, kuriem jau sen beidzies derīguma termiņš, radot labvēlīgu vidi baktēriju izplatībai.
Tu novieto dārzeņus un augļus vienā plauktā
Augļi izdala etilēnu – bezkrāsainu gāzi, kas veicina dārzeņu bojāšanos. Visticamāk tu pat nejutīsi, ka tavi dārzeņi vairs nav svaigi, taču to lietošana var izraisīt kuņģa darbības traucējumus.
Tāpat nekad nemazgā augļus un dārzeņus, pirms ievietošanas ledusskapī. Nomazgā tos tieši pirms lietošanas. Mitrums rada īpaši labvēlīgu vidi baktērijām.
Tu glabā olas ledusskapja durvīs
Lai gan ledusskapju durvju iekšpusē bieži atrodami speciāli plauktiņi olu novietošanai, speciālisti norāda, ka šeit ir pārāk augsta temperatūra. Glabā olas to kartona iepakojumā ledusskapja dziļumā – tur, kur temperatūra ir viszemākā.
Tu nevērīgi izturies pret šķidrumiem
Dzeršana no iepakojuma, krūzē palikušā piena ieliešana atpakaļ pakā vai piena produktu uzglabāšana ledusskapja durvīs – visi šie ieradumi veicina baktēriju veidošanos un nokļūšanu pārtikā, vēlāk izraisot veselības problēmas.
Tu tīri ledusskapi vienreiz gadā
Mikrobi veidojas uz produktu vāciņiem, izlijušiem šķidrumiem, iepuvušiem produktiem un teju uz jebkā cita, kas atrodams tavā ledusskapī. Ledusskapi ieteicams tīrīt vismaz divas reizes mēnesī. Izmanto karstu ziepjūdeni vai ūdeni, kam piejaukts etiķis, un neaizmirsti notīrīt arī ārpusi – notīrot putekļus, ierīce spēs darboties kā nākas un saglabāt tavu pārtiku svaigu un veselīgu.