medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12813
Nozares raksti1616
Ekspertu atbildes21477
Pareiza ēdienkarte, gatavojoties maratonam : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Pareiza ēdienkarte, gatavojoties maratonam

Foto: John Schilling / flickr.com

Viens no svarīgākajiem faktoriem rezultātu sasniegšanai sportā ir pareizs, sportistam piemērots un sabalansēts uzturs, kas nodrošina organismu ar enerģiju un uzturvielām.

Gatavojoties maratonam, sportistiem īpaši jāpiedomā par ogļhidrātiem bagātu produktu iekļaušanu ikdienas maltītē. LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule iesaka nelikt uzsvaru uz saldumiem un šokolādi, bet piedāvā receptes dažādām ēdienreizēm, kā arī uzkodām pirms un pēc slodzes.

Lai sportists justos spēka pilns un sasniegtu vēlamos rezultātus, dienā ir nepieciešamas 4 - 6 ēdienreizes ik pēc 2 - 3 stundām, ievērojot samērīgas un nelielas ēdiena porcijas. Uztura speciāliste uzsver, ka šāds ēšanas režīms neļaus iztukšot organisma enerģijas rezerves, kā arī uzturēs vienmērīgu cukura līmeni asinīs, nodrošinot ilgstošu enerģiju.

Kādēļ ogļhidrāti ir nozīmīgi?

Banner 280x280

Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots cilvēka organismā. Ar uzturu uzņemtās enerģijas rezerves tiek uzkrātas muskuļos glikogēna veidā, lai nepieciešamības gadījumā, piemēram, fiziskas slodzes laikā, organismu nodrošinātu ar nepieciešamo enerģiju. Ja organismā ir pietiekamas glikogēna rezerves, sportists slodzes laikā jūtas labi, samazinās piepūle un nogurums, uzlabojas koncentrēšanās spējas, īsākā laika posmā tiek noskrieta garāka distance, kopumā - sacensības un treniņi šķiet vieglāki. Ja ogļhidrāti tiek uzņemti nepietiekamā daudzumā, glikozes līmenis asinīs un glikogēna krājumi muskuļos ir zemi, sportists jūtas aizkaitināts, noguris, jūtams izteikts koncentrācijas spēju trūkums pat pie vieglas fiziskas aktivitātes, sportists nespēj veikt distanci, samazina ātrumu un intensitāti.

Cik lielā daudzumā ogļhidrāti jāuzņem?

Lai gūtu labus rezultātus, vairākas dienas pirms sacensībām būtu jāuzņem lielāka ogļhidrātu doza (55 - 65 % no kopējā enerģijas daudzuma), mērens olbaltumvielu un samazināts tauku daudzums, vienlaikus samazinot fizisko slodzi. Vienkāršākam aprēķinam - uz katru ķermeņa masas kilogramu jāuzņem 6 - 10 g ogļhidrātu. Jāņem vērā, ka ogļhidrāti dalās vienkāršajos un saliktajos. Saliktie ogļhidrāti rada ilgstošu sāta sajūtu un dod enerģiju, no tiem veidojas enerģijas rezerves un tie pastiprināti jāuzņem vairākas dienas pirms slodzes. Turpretī vienkāršos ogļhidrātus ieteicams uzņemt pirms starta (brokastīs) un slodzes laikā (garāko distanču skrējējiem). Tie ātri pārvērtīsies glikozē un dos ātru enerģiju, kā arī noderēs pēc slodzes, kad nepieciešams ātri atjaunot zaudēto glikogēna daudzumu. Uztura speciāliste atgādina, ka saliktos ogļhidrātus atradīsiet tādos produktos kā maize, rīsi, brokastu pārslas, makaroni, bulgurs, griķi, putraimi, kā arī augļi, dārzeņi un liesie piena produkti. Vienkāršos ogļhidrātus satur saldinātie sportistu dzērieni, saldie enerģijas batoniņi un cepumi, šokolāde un citi saldumi.

Ko ēst sacensību dienā?

Ogļhidrātiem bagātas brokastis

Ēdienreizei pirms starta ir jābūt ļoti pārdomātai. 2 - 4 stundas pirms slodzes sportistiem ieteicama maltīte (aptuveni 400 - 800 kcal), kas balstīta uz saliktajiem, cieti saturošajiem ogļhidrātiem un satur mērenu olbaltumvielu un mazu tauku daudzumu. Labs brokastu variants ir graudaugu pārslas ar kādu augli un liesu pienu vai arī graudu maize ar tomātu un zema tauku satura sieru, augļu salāti vai pankūka ar ievārījumu. Sacensību dienā ieteicams samazināt to produktu daudzumu, kas satur lielu šķiedrvielu, tauku un olbaltumvielu daudzumu, jo slodzes laikā notiek asiņu pārdale par labu strādājošiem muskuļiem, pasliktinot gremošanas procesus, kas var izraisīt kuņģa/zarnu trakta traucējumus.

Uzkoda pirms starta

Ja sacensības sākas ļoti agri un nav iespējams paēst, uzmanīgi ir jāplāno vakariņas un jāpadomā par viegli pārstrādājamu ogļhidrātu uzkodu pirms starta. 1 - 2 stundas pirms slodzes ieteicams piena vai blendētu augļu kokteilis, auglis, saujiņa žāvētu augļu vai jogurts ar zemu tauku saturu.

Ja līdz startam mazāk nekā viena stunda

Īsi pirms starta organismam nepieciešams ūdens. Enerģijai noderēs sporta dzēriens, augļu želejas konfektes vai saldināts dzēriens, piemēram, atšķaidīta augļu sula tā, lai saldums nepārsniegtu 8% (8 g uz 100 ml).

Slodzes laikā

Ja slodze ir ilgāka par vienu stundu, būtu jāapsver viegli sagremojamo vienkāršo ogļhidrātu uzņemšana (30 - 60 g/stundā) slodzes laikā. Šeit ir svarīgi atrast un iepriekš izmēģināt to, kas sportistam der vislabāk (sporta dzērieni, enerģijas geli). Jāatceras, ka tauki, olbaltumvielas un šķiedrvielas palēnina gremošanu, tādēļ sportistiem vajadzētu slodzes laikā izvairīties no šīm uzturvielām.

Pēc maratona. Svarīgākā stratēģija - atjaunošanās

Pēc skrējiena būtiskākais ir panākt zaudētā šķidruma, glikogēna rezervju un vēlamā sāļu daudzuma atjaunošanu. Pirmo 30 minūšu laikā pēc slodzes ieteicama ogļhidrātu/olbaltumvielu uzkoda attiecībās 4:1, jo šajā laikā organisms visstraujāk atjauno iztērētās rezerves. Divu stundu laikā pēc skrējiena nepieciešama labi sabalansēta maltīte, iekļaujot tajā ogļhidrātus un olbaltumvielas. Ļoti svarīgi uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu. Lai pilnībā atjaunotu glikogēna rezerves, nepieciešamas 20 - 22 stundas pie noteikuma, ka tiek uzņemts atbilstošs ogļhidrātu daudzums. Lai atjaunotos muskuļu spēks un izturība, nepieciešamas 24 - 36 stundas.

Ogļhidrātiem bagātu ēdienu receptes

Speciāliste iesaka receptes ātri pagatavojamiem, gardiem un ogļhidrātiem bagātiem makaronu ēdieniem.

Vidusjūras pasta sportistiem

• 250 g makaronu (jebkura veida)

• ½ sīpola (sagriezts kubiņos)

• ½ fenheļa (smalki sagriezts)

• 1 daiviņa ķiploka

• viena ceturtā daļa svaiga sarkanā čili pipara

• 500 g tomātu pastas

• 10 - 15 olīvas (bez kauliņiem)

• 50 g fetas siera, sagriezts 2 cm kubiciņos

• 3 zariņi svaigu pētersīļu

• pipari garšai

Vāra makaronus, līdz tie gatavi. Tikmēr apcep ķiplokus un sīpolus nelielā eļļas daudzumā, pievieno fenheli un čili, cep tālāk vidēji 3 - 4 minūtes. Kad fenhelis ir viegli mīksts, pievieno tomātu pastu un olīvas. Turpina sildīt, līdz šķidrums ir iztvaikojis, tad pievieno fetas siera kubiņus, piparus un pētersīļus (fetas sieru var pievienot arī ātrāk un pasutināt 2 minūtes, ja vēlies, lai siers pakūst un iegūst krēmīgu konsistenci). Iemaisa mērci makaronos un pasniedz.

Pasta ar vistas fileju, kukurūzu un saulē kaltētiem tomātiem

• 300 - 375 g makaronu (spirāles)

• olīvu vai rapšu eļļa

• 1 tējkarote sasmalcinātu ķiploku

• 400 - 500 g vistas krūtiņas

• 150 g sagrieztu šampinjonu

• 300 - 400 g kukurūzas

• 100 g saulē žāvētu tomātu

• bezpiedevu jogurts

• garšaugu maisījums (pēc izvēles, bez sāls)

Vāra makaronus, līdz tie gatavi. Tikmēr uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep sagrieztu vistas fileju, sīpolus, ķiplokus un sēnes. Pievieno kukurūzu, saulē kaltētus tomātus un visu kopā sautē vēl 5 minūtes. Ņem nost no uguns. Saceptajai vistai ar piedevām pievieno bezpiedevu jogurtu. Karstus makaronus sajauc ar gatavo mērci un pasniedz.

Aukstie tunča salāti ar makaroniem un dārzeņiem

• tuncis savā sulā

• gurķis

• tomāts

• vārīta ola

• vārīti makaroni

• bezpiedevu jogurts

• garšvielas (garšaugu maisījums bez sāls)

Gurķi, tomātu un olu sagriež gabaliņos, samaisa ar makaroniem un tunci. Mērcei bezpiedevu jogurtu samaisa ar garšvielām, iegūto mērci pārlej makaronu salātiem un pasniedz.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā