medicine.lv skaitļos

Lietotāji online87
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Saldējums bez piena un glutēna : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Saldējums bez piena un glutēna

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku saskaras ar ierobežojumiem, kas saistīti ar dažādiem pārtikas produktiem. Arvien biežāk izskan dažādu pārtikas alerģiju un citu ar to saistītu slimību vārdi. Gan ārsti, gan speciālisti vēl strīdas vai tas tik tiešām saistīts ar mūsdienu cilvēka dzīves veidu un uzņemto pārtiku, vai vienkārši medicīnas progresu, kas ļauj daudz veiksmīgāk šīs lietas diagnosticēt. Tomēr skaidrs ir tas, ka problēma pastāv un noteiktu iedzīvotāju grupu tā ierobežo viņu ikdienas dzīvē, neļaujot izvēlēties, piemēram, šķietami tik ierastu našķi kā saldējums.

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, arī ražotājiem paveras arvien jaunas iespējas radīt produktus, kas piemēroti tieši cilvēkiem ar kādām alerģijām vai citām saslimšanām, kas saistītas ar noteiktu produktu vai to sastāvā esošo vielu nepanesību. Domājot par cilvēkiem, kuri nevar tik vienkārši izvēlēties jebkuru kāroto našķi, saldējuma ražotājs „Ingman” uzsācis ražot unikālu produktu, kurš pieejams arī Latvijā – uz rīsu bāzes ražots saldējums.

Traucēklis – piena un glutēna nepanesība
Piens un glutēns (visvairāk atrodams graudaugos) ir vārdi, kurus pēdējā laikā visbiežāk dzirdam saistībā ar pārtikas nepanesības problēmu. Kā norāda speciālisti, gan piena, gan glutēna gadījumā iespējams runāt gan par alerģiju, kas iegūta dzīves laikā, gan par nepanesību, kas rodas tādēļ, ka cilvēka organismā netiek ražots nepieciešamais ferments attiecīgi piena laktozes vai glutēna šķelšanai.

Piena galvenās sastāvdaļas ir piena olbaltumi, piena cukurs (laktoze) un piena tauki. Alerģiska mehānisma rašanos izraisa govs piena olbaltumi, kas praktiski visiem cilvēkiem ir pirmā svešā olbaltumviela, ar kuru organisms saskaras un mācās tikt galā. Savukārt piena cukura (laktozes) nepanesība nav alerģija. Tā rodas tāpēc, ka organisms vairs neražo fermentu laktāzi, kas nepieciešams piena cukura šķelšanai. Laktozes nepanesība var būt gan iedzimta, gan tikt iegūta dzīves laikā un kā rāda pētījumi, ar to sirgst aptuveni 30% eiropiešu.

Ja par govs pienu kā daudziem cilvēkiem problemātisku produktu, zinām jau diezgan sen, tad par glutēna nepanesību dzirdam salīdzinoši nesen. Vispirms jāuzsver, ka glutēns ir dabiska viela, nevis kāds ķīmiski radīts produkts, dabā tas visvairāk atrodams graudaugos (kvieši, mieži, rudzi), turklāt tas ir labs proteīna avots gan savā dabiskajā formā, gan kā piedeva ēdiena ražošanas procesā. Iespējams tieši tādēļ, ka ražotāji to iecienījuši izmantot kā stabilizatoru plašā ēdienu klāstā, šobrīd problēma ar tā nepanesību saasinājusies.

Alerģija pret glutēnu tiek iegūta dzīves laikā un ir saistīta ar imunitātes problēmām. Savukārt, nepanesību, kas rodas tādēļ, ka cilvēka organismā nav nepieciešamo fermentu tā sašķelšanai, sauc par celiakiju. Tā ir iedzimta slimība, kura nav izārstējama, tiesa – tā var parādīties kā bērnībā, tā arī jau pieauguša cilvēka dzīvē, kad kāds kairinātājs (infekcijas, stresa situācijas, u.tml.) aktivizē par šo īpatnību atbildīgo gēnu. Aprēķini rāda, ka jūtīgums pret glutēnu varētu būt 1% cilvēku, tomēr eksperti norāda, ka liela daļa gadījumu nemaz nav diagnosticēta, jo alerģiskās reakcijas noris ļoti vieglā formā.

Saldējuma aizvietotājs noteiktai sabiedrības grupai
Pārtikas tehnoloģiju attīstība šodien ražotājiem paver arvien jaunas iespējas īpašu produktu radīšanā, kas piemēroti noteiktām sabiedrības grupām. Šādi pārtikas produkti bieži vien tiek maldīgi uzskatīti par vienveidīgiem un bezgaršīgiem, tomēr inovatīvāko tehnoloģiju galvenā uzvara ir tā, ka arī šie produkti izceļas ar bagātīgām garšas variācijām. Sojas saldējumu sērija „TofuLine”, kā arī uz rīsu bāzes ražotais saldējums „R-Ice” ir piemērots gan cilvēkiem ar govs piena, gan glutēna nepanesības problēmām. „R-Ice” šobrīd pieejams ar vaniļas garšu, bet „TofuLine” sērijā iespējams izvēlēties saldējumus arī ar šokolādes piedevu un zemeņu vai bumbieru garšu. Šie produkti nesatur pienu, laktozi un glutēnu, turklāt ir 100% augu izcelsmes. Tehniski to iespējams saukt par saldējuma aizvietotāju, tādēļ, ka produkts netiek ražots no tradicionālās saldējuma izejvielas - piena, tajā pašā laikā revolucionārais „R-Ice” Skandināvijas tirgū jau šobrīd ieguvis patērētāju uzticību un atbilstoši patērētāju aptaujām atzīts par labāko starp ne-piena saldējumiem, pateicoties izteiktai garšai un taukainai struktūrai.

Gluži tāpat kā jebkurš saldējums, arī „R-Ice” un „TofuLine” ir našķi, kurus izvēlamies tādēļ, lai palutinātu sevi karstā vasaras dienā. Pateicoties šiem unikālajiem produktiem, arī tās iedzīvotāju grupas, kuras līdz šim bijušas ierobežotas govs piena vai glutēna nepanesības dēļ, sākoties karstajām vasaras dienām, varēs sevi palutināt ar kādu porciju garda saldējuma.

 

Banner 280x280

Inga Pūce,
uztura speciāliste,
kluba „Figūras draugi” konsultante

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...