medicine.lv skaitļos

Lietotāji online371
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Veselīgas pusdienas darbavietā: Izplatītākās kļūdas un ieteikumi : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Veselīgas pusdienas darbavietā: Izplatītākās kļūdas un ieteikumi

  Foto: pixabay.com

Pilnvērtīgas pusdienas mūsdienu aizņemtajā ikdienā nereti ir īsts izaicinājums. Pusdienu pārtraukumi kļūst arvien īsāki, daļa darbinieku pusdienās nedodas vispār, bet citi ēd pie darba galda. Iecienīta ir arī "pusdienošana" pie automašīnas stūres.

LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule stāsta, ka pilnvērtīgas pusdienas būtiski ietekmē to, kā jūtamies fiziski un emocionāli, kā arī sniedz noderīgus padomus, kā padarīt pusdienošanas procesu kvalitatīvāku.

Regulāras, pilnvērtīgas pusdienas ir vitāli svarīgs veselīga dzīvesveida princips, kas uzlabo pašsajūtu, palielina enerģijas līmeni atlikušajai dienai, kā arī veicina darba produktivitāti. Savukārt nepilnvērtīgas pusdienu ēdienreizes veicina nogurumu, atmiņas traucējumus un samazina spēju koncentrēties pēcpusdienā. Turklāt tā rezultātā enerģijas rezerves bieži tiek atjaunotas ar neveselīgām uzkodām, kā arī pārāk lielu ēšanu vēlās vakara stundās.

Banner 280x280

Pusdienas darba vietā var veicināt svara pieaugumu

Pierādīts, ja pusdienas tiek ieturētas darba vietā, paaugstinās stresa līmenis (kortizola koncentrācija), kas veicina tauku nogulsnēšanos organismā. Ēdot darba vietā, tiek apēsts lielāks pārtikas daudzums, jo smadzenes kā prioritāti izvirza darbu, pienācīgi nesagremojot pārtiku, kā arī neļaujot izjust sāta sajūtu.

Kāds ir labākais laiks pusdienošanai?

Ņemot vērā ķermeņa bioloģisko aktivitāti, vēlamais pusdienošanas laiks ir no plkst. 12.30 līdz 13.00. Šis ir laiks, kad ķermenim pārstrādāt barību ir visvieglāk, turklāt kā obligāts nosacījums būtu jāievēro pusdienu pārtraukums ārpus darba telpas. Vēlas pusdienas veicina vēlmi pēc cukurotiem un trekniem ēdieniem, un pusdienošana pēc plkst. 15.00 visbiežāk ir saistīta ar neveselīgiem ēšanas paradumiem, svara pieaugumu un grūtībām to zaudēt.

Kā izvēlēties pusdienu maltīti?

Pusdienās vajadzētu izvēlēties siltu, uzturvielām bagātu, bet kaloriju ziņā nelielu maltīti. Ir jāatrod veselīgs balanss starp piecām pārtikas grupām: graudiem, augļiem, dārzeņiem, olbaltumvielu avotiem un piena produktiem. Ir izpētīts, ka sievietēm saspringtā darba dienā optimālām darba spējām pusdienās nepieciešams vidēji 400 - 600 kaloriju, savukārt vīriešiem - vidēji 600 kaloriju.

Pusdienām jāpalīdz noturēt nemainīgu cukura līmeni asinīs. Pretējā gadījumā cukura līmenis krītas, padarot mūs gausus, viegli aizkaitināmus un slinkus. Neuzņemot pārtiku septiņas stundas, ķermenis sāk izmantot savas rezerves. Izklausās pozitīvi tiem, kas vēlas zaudēt svaru, tomēr rezultāts ir pretējs. Vielmaiņa kļūst lēna, ķermenis pārtrauc dedzināt taukus, jo ir iedarbinājis "taupības režīmu". Vielmaiņu varam paaugstināt, regulāri ēdot pusdienas aptuveni vienā laikā, kā arī parūpējoties par veselīgām uzkodām starp ēdienreizēm. Pārāk lielas maltītes uzņemšana (vairāk nekā 800 kaloriju) darba spējas pasliktina, veicinot nogurumu. Pārāk augsts ogļhidrātu līmenis maltītē veicina laimes hormona serotonīna sintēzi organismā, veicinot apātisku sajūtu. Izvēloties pusdienu maltīti, noteikti jāatceras par olbaltumvielām. Vērtīgi olbaltumvielu avoti ir ne tikai gaļa un zivis, bet arī pupas, zirņi, rieksti, sēklas, olas, piena produkti. Olbaltumvielu kombinācija ar ogļhidrātiem nodrošina ilgstošu enerģiju, samazinot kāri pēc saldumiem dienas otrajā pusē, bet to kombinācija ar taukiem veido pareizu sāta sajūtu.

Ieteicamie produkti, kas veicina darba produktivitāti

Ar pusdienu izvēli nekļūdīsieties, ja izvēlēsieties vērtīgus olbaltumvielu avotus, pilngraudu produktus, svaigus un žāvētus augļus, dārzeņus, sēklas, svaigus burkānus, mellenes, avokado, tumšo šokolādi, riekstus, asas, pikantas garšvielas. Liels augļu un dārzeņu patēriņš tiek saistīts ar radošumu, zinātkāri, aktivitāti, laimes sajūtu un gandarījumu darbā. Saldumi, pārstrādātie ogļhidrātu avoti (baltā maize, makaroni, ātri vārāmās putras) dod ātru enerģiju, kas strauji krītas. Pārtika ar lielu tauku daudzumu dod ilgstošāku enerģiju, bet liek smagāk strādāt gremošanas sistēmai, samazinot skābekļa pieplūdi smadzenēm, padarot mūs lēnus un nedrošus.

Septiņi padomi, ko vērts ievērot pusdienojot

1. Dodies pusdienās kopā ar kolēģiem - tā tiek stiprinātas savstarpējās attiecības, paaugstinās sadarbības kvalitāte, produktivitāte, izlīdzinās konflikti. Tas ir cits personīgo attiecību līmenis - dalīt laiku vienā no intīmākajiem momentiem - uztura uzņemšanā. Tie, kas ēd vieni darba vietā, nereti ir mazāk apmierināti ar darba ikdienu.

2. Ēd apzināti - noliec malā darbu, emocijas un izbaudi katru kumosu, fokusējoties tikai uz ēdienu. Kontrolē ēšanu, savas sajūtas, novērtē ēdiena smaržu, konsistenci, garšu, apkārtējo vidi. Interesanti, bet šādi ēst - bez televizora, viedtālruņa, e-pastiem vai žurnāliem - nav nemaz tik viegli. Tomēr ir pierādīts, ka šādi cilvēks ne tikai labāk sagremo pārtiku. Paaugstinās darba efektivitāte, salīdzinot ar jebkuru citu paņēmienu. Pat dažas minūtes tā dēvētās apzinātības dod vērā ņemamas izmaiņas. Kombinējot ēšanu ar darbu, smadzenes kā prioritāti izvirzīs darbu (telefons, dators), kas ievērojami kaitē veselībai.

3. Būtiski ir kārtīgi sakošļāt pārtiku, maltītes vidū ik pa laikam noliekot piederumus uz galda. Tas palīdz atbrīvoties gremošanas fermentiem siekalās, kas veicina labu pārtikas sagremošanos, sāta sajūtu un novērš diskomfortu, vēdera pūšanos.

4. Pareizas ēšanas pamatprincips ir nevis pretoties kārdinājumiem vai izslēgt kādu produktu no ēdienkartes, bet gan veselīgu ēšanu padarīt kā viegli iespējamu un realizējamu opciju ikdienā.

5. Nevajadzētu veikt pusdienu izvēli tad, kad jūtam izsalkumu. Šādā gadījumā veicam nepareizās pārtikas izvēles, balstoties un trekniem un cukurotiem ēdieniem.

6. Pusdienošanas laikā svarīgi ir pilnībā pārtraukt darbu, lai smadzenes darbotos iespējami aktīvāk, spētu sakārtot domas, sevišķi, ja darbs prasa koncentrēšanos.

7. Pusdienu maltītes baudīšana patīkamā kompānijā prom no darba vietas ne tikai pozitīvi ietekmēs fizisko un garīgo veselību, bet, ļoti iespējams, arī panākumus darbā!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā