VM izstrādājusi noteikumus transtaukskābju ierobežošanai pārtikas produktos
Veselības ministrija (VM) sagatavojusi un izstrādājusi noteikumu projektu par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos.
Noteikumus par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos bija paredzēts šodien skatīt Ministru kabineta komitejas sēdē, tomēr, ņemot vērā, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) līdz 6.augustam atrodas atvaļinājumā, VM lūdza projekta skatīšanu pārcelt uz 10.augustu.
Minētie noteikumi paredz, ka vispārējā gadījumā maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma, bet produktos ar kopējo tauku daudzumu mazāku par 3% - desmit gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Noteikumi attieksies gan uz Latvijā ražotiem produktiem, tostarp tiem, kurus pasniedz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm ievestiem produktiem.
Tie tiks attiecināti uz pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās četros pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos - hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstās temperatūrās, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot.
Tomēr noteikumos noteiktās prasības neattiektos uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.
VM speciālisti skaidro, ka tā plānots ierobežot pārtikas produktu ar augstu transtaukskābju saturu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus ilgtermiņā.
Viņi norāda, ka transtaukskābju izmantošana pārtikas produktu ražošanā notiek jau gandrīz gadsimtu, tomēr pēdējos gados pētnieki ir atklājuši vairākas sakarības saistībā ar to lietošanas nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu un veselību. Ir pierādīts, ka transtaukskābes negatīvi ietekmē veselību un var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, aptaukošanos un pat atstāt negatīvu ietekmi uz grūtniecību un augļa attīstību.
Visaugstākais transtaukskābju saturs ir dažādos saldumos un konditorejas izstrādājumos, kuru ražošanai tiek izmantotas rūpnieciski ražotas transtaukskābes, uzsver VM pārstāvji.
VM arī norāda, ka, ja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatēs pārkāpumus attiecībā uz pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, tad PVD varēs izdot pārtikas uzņēmumam rakstveida brīdinājumu, kā arī apturēt vai ierobežot pārtikas uzņēmuma darbību, tostarp tā struktūrvienības vai atsevišķu iekārtu darbību.
Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī, vienlaikus nosakot pārejas periodu, ka pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums, drīkstēs izplatīt ne ilgāk kā līdz 2017.gada 1.janvārim. Sākotnēji gan tika paredzēts, ka pārejas periods būs līdz 2018.gada 1.janvārim.
Noteikumu projektu VM izstrādājusi atbilstoši valdībā apstiprinātajam Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānam 2013.-2015.gadam, kas cita starpā paredz ierobežot neveselīgu pārtikas produktu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus.
LETA