6 produkti, ko tev vajadzētu ēst tikai svaigā veidā
Pagatavojot ēdienu, tas kļūst mīkstāks, un gremošanas sistēmai to ir vieglāk pārstrādāt. Turklāt vairākas vielas karstuma ietekmē sadalās, un tādējādi tās ir vieglāk uzņemt. Tomēr atsevišķi pārtikas produkti zaudē vērtīgas un veselīgas uzturvielas, ja tiek vārīti, cepti, tvaicēti vai gatavoti mikroviļņu krāsnī.
Brokoļi
Brokoļi ir bagātīgs C vitamīna, olbaltumvielu, kalcija un kālija avots. Turklāt šajā veselīgajā dārzenī atrodamās vielas, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu, uzlabot sirds veselību un cīnīties pret vēža šūnām. Lai gan cepšana un tvaicēšana šo vielu līmeni šķietami nesamazina, brokoļus vārot vērtīgo vielu sastāvs samazināt pat par 70%.
Tāpat brokoļi tāpat satur noteiktus vielu savienojumus, kas spēj samazināt vairogdziedzera hormonu ražošanu, savukārt, dārzeņus vārot, šo vielu līmenis kļūst nestabils un tādējādi to vērtīgās īpašības ievērojami mazinās.
Augļi
Kad augļi tiek pakļauti žāvēšanas procesam, to sastāvā palielinās cukura, kaloriju un ogļhidrātu daudzums. Tas nozīmē, ka pazūd vitamīni un minerālvielas, kas augļus padara par tik nozīmīgu mūsu ēdienkartes daļu.
Ķiploki
Ķiploks visbiežāk tiek izmantots kā garšviela – pagatavotā veidā. Taču apstrādātā ķiplokā būtiski mazinās to vērtīgo vielu daudzums, kam ir tik labvēlīga ietekme uz cilvēka veselību. Tāpat šīs vielas zūd brīdī, kad ķiploks tiek sasmalcināts vai sakapāts pirms pievienošanas ēdienam.
Sīpoli
Līdzīgi kā ķiploki, arī sīpoli satur virkni vērtīgu vielu, kas palīdz aizsargāt sirds veselību un novērst dažādas saslimšanas. Sīpolus cepot vai vārot, tie zaudē fermentus, kas, nonākot cilvēka organismā, spēj cīnīties pret vēža šūnām.
Kokosrieksti
Svaigs kokosrieksts spēj nodrošināt organismu ar tam nepieciešamo šķidrumu, nātriju, kāliju un magniju. Kokosriekstu žāvējot vai saldinot, tas zaudē savas veselīgās īpašības.
Sarkanā paprika
Paprika satur pārsteidzoši lielu daudzumu C vitamīna, proti, 150% no ieteicamās diennakts devas. Gatavojot šo dārzeni temperatūrā, kas pārsniedz 190 grādus, ievērojami samazinās tā uzturvērtība. C vitamīns jutīgi reaģē pret karstumu, gaismu un gaisu, tāpēc augstā temperatūra mazina paprikas vērtīgās īpašības.