Fruktozes ietekme uz tavu organismu
Fruktoze ir viens no trīs vienkāršo cukuru veidiem. Tā ir vissaldākā no cukuriem un arī visbīstamākā cilvēka veselībai.
Parastajā baltajā galda cukurā ir aptuveni 50% fruktozes. Taču laboratorijās veidotajos ķīmiskajos savienojumos, ko izmanto dažādu pārtikas produktu gatavošanā, fruktozes līmenis sasniedz pat 99%. Dažādos saldinātajos dzērienos un citos produktos visbiežāk izmanto augstas fruktozes kukurūzas sīrupu (AFKS) (55% fruktozes) un agaves sīrupu (80% fruktozes) .
Fruktozes negatīvā ietekme uz veselību
• Lielākā daļa fruktozes, ko tu uzņem, nonāk aknās, radot tām ievērojamu pārslodzi un patērējot aknu šūnu fosfātu rezerves.
• Fruktoze ne tikai bloķē hormonus, kas regulē apetīti un rada sāta sajūtu, bet arī izraisa metabolo sindromu, kas izraisa vidukļa aptaukošanos. Īpaši cieš vēdera iekšējie orgāni un aknas, ap kuriem pastiprināti veidojas tauki. Šī tipa tauki ir viskaitīgākie tavam organismam.
• Izšķirami divi galvenie tauki veidi – holesterīns un triglicerīdi. Fruktoze paaugstina abu šo tauku līmeni asinīs.
• Uzņemot fruktozi, aizkuņģa dziedzeris izdala vairāk insulīna nekā tavam organismam nepieciešams. Tādējādi var tikt veicināts 2.tipa diabēts.
• Paaugstinoties urīnskābes līmenim, paaugstinās arī tavs asinsspiediens.
Fruktozes avoti
Lielākoties cilvēki uzņem fruktozi, dzerot dažādus gāzētus un saldinātus dzērienus, īpaši enerģijas dzērienus, kā arī saldinātas tējas un sulas.
Tāpat fruktoze ievērojamā daudzumā atrodama dažādos saldumos – kūkās, cepumos, saldējumā un citos –, un saldinātos produktos – jogurtos, graudu batoniņos, sausajās brokastu pārslās, mērcēs, īpaši kečupā, un citur.
Fruktoze dabīgā veidā atrodama arī augļos, taču šeit to kompensē augļu šķiedrvielas. Tomēr arī aizrauties ar augļiem, kuru sastāvā ir liels daudzums fruktozes, nevajadzētu. Tie ir bumbieri, banāni, ķirši, vīnogas un mango.
Samazini fruktozes daudzumu, ko patērē
• Izslēdz no ēdienkartes gāzētus un saldinātus dzērienus. Nelieto uzturā arī augļu sulas. Slāpju remdēšanai labāk izvēlies ūdeni.
• Ēd desertus tikai īpašos gadījumos un brīžos, kad tiešām vēlies sevi palutināt, nevis katru dienu.
• Izvairies no diabēta slimniekiem paredzētās pārtikas. Tā kā fruktoze atstāj minimālu ietekmi uz cukura līmeni asinīs, to bieži izmanto šādu produktu saldināšanai.
• Centies aizvietot cukuru ar dabiskiem produktiem – nelielu daudzumu medus, niedru cukura vai stēvijas.
• Ik dienu apēd ne vairāk par 2–3 porcijām augļu. Labāk izvēlies dārzeņus.