medicine.lv skaitļos

Lietotāji online147
Aktīvie uzņēmumi12818
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Ikdienas ēdienkartes plānošana: Kurus produktus visbiežāk ēdam par maz? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Ikdienas ēdienkartes plānošana: Kurus produktus visbiežāk ēdam par maz?

Freepik.com/ timolina
Foto: Freepik.com/ timolina

Uzturs – mūsu ikdienas enerģijas, vitamīnu un minerālvielu avots. Atzīmējot Pasaules uztura dienu (16. oktobris), ir noderīgi pārskatīt savu ēdienkarti un izvērtēt, vai tā ir pārdomāta, veselīga un sabalansēta, un vai novērtējam tos vienkāršos produktus, kas var sniegt mūsu organismam tik daudz vērtīgo vielu. Par to, kā plānot ikdienas ēdienkarti un kurus produktus parasti tajā neiekļaujam pietiekami bieži, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Veselīga uztura ieteikumos ir minēts, ka ikdienā ir jāuzņem olbaltumvielas, ogļhidrāti, labie tauki, dārzeņi, ogas un augļi, stāsta uztura speciāliste. Lai šo ieteikumu realizētu, viens no vienkāršākajiem veidiem ir šķīvja principa ievērošana – pusi šķīvja atvēlēt dārzeņiem, ¼ olbaltumvielām bagātiem produktiem un ¼ ogļhidrātus saturoši produktiem, kas sniegs mums enerģiju.

Ko visbiežāk ēdam nepietiekami?

Par veselīgu uzturu tiek runāts daudz, arī izceļot dažādus superproduktus. Taču ir vairākas produktu grupas, kas ir ļoti būtiskas veselīga uztura sastāvdaļa un ko daudzi ikdienā uzņem ļoti maz. Uztura speciāliste iesaka izvērtēt, vai tavā ēdienkartē netrūkst kādas no tām:

  • Krustziežu dzimtas dārzeņi un saknes. Veselam pieaugušajam ik dienas uzturā būtu jāuzņem 500 gramus dārzeņu pagatavotā un svaigā veidā, ar uzsvaru, ka uz šķīvja liekam krustziežu dzimtas dārzeņus – kāpostus, ziedkāpostus, kolrābjus, redīsus, brokoļus, lapu kāpostus, Briseles kāpostus un citus, arī sakņu dārzeņus, kas nesatur cieti. Ieteicams gatavot kāļus, rāceņus, bietes, burkānus. Dārzeņi ir ne vien garšīgi pagatavojami un ēdami arī svaigi, bet ir arī labs vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un šķiedrvielu avots. Turklāt krustziežu dzimtas dārzeņi tiek pētīti daudzu neinfekciju slimību un onkoloģisko slimību profilaksē. Kāpostaugi satur glikozinolātus un indolus, kas tiek pētīti vēža profilaksei. Tie ir bagātīgs sārmaino minerālvielu (kālijs, kalcija, fosfors, dzelzs un citu), vitamīnu (K, C) un šķiedrvielu avots. Šķiedrvielas palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs un rūpēsies par veselu kuņģa un zarnu traktu. Turklāt tie satur maz kilokaloriju un ir bagāti ar sēra savienojumiem, polifenoliem un sulforafānu. Diemžēl ikdienā, konsultējot pacientus, tomēr nākas dzirdēt, ka šie dārzeņi tiek ēsti vien reizēm, saka uztura speciāliste.
  • Skābējumi un skābpiena produkti. Skābēšana ir lielisks veids ne vien, kā dažādot ēdienkarti, bet arī kā tajā iekļaut vairāk dārzeņu. Skābēti dārzeņi ir labs palīgs veselības saglabāšanai – tie uzlabo gremošanas procesus, atveseļo kuņģa un zarnu taktu, jo tieši tur atrodas ap 80 % mūsu imūnšūnu, un palīdz atjaunot baktēriju līdzsvaru zarnu traktā. Būtiski, ka tieši no zarnu trakta veselības ir atkarīga mūsu pašsajūta.

Tāpat ikdienā  būtu vēlams palielināt skābpiena produktu īpatsvaru savā ēdienkartē. Līdzīgi kā dārzeņi, tie palīdzēs mūsu gremošanas traktam un uzlabos mūsu pašsajūtu. Skābpiena produktus organisms labi pārstrādā, tie satur pienskābās baktērijas un palīdz uzturēt kārtībā mūsu zarnu traktu. Nav nemaz tik grūti tos iekļaut ikdienas uzturā, ja pie tā piedomā – izdzeriet glāzi kefīra vai apēdiet bezpiedevu jogurtu! Šie produkti ir jālieto dabīgi raudzēti un bez cukura piedevas. Māci arī saviem bērniem ēst šos produktus, regulāri tos iekļaujot bērnu ēdienkartē.

  • Šķiedrvielām bagāti produkti. Šķiedrvielām bagāti ir ne vien dārzeņi, bet arī pilngraudu produkti, sēklas, ogas un augļi. Ik dienas ir jāuzņem 30–35 grami šķiedrvielu. Daļa būs šķīstošās šķiedrvielas, kas organismā tiek sagremotas, un daļa nešķīstošās – kas būs kā “zarnu slotiņa” un palīdzēs nepaaugstināties holesterīna un glikozes līmenim. Te jāmin beta glikāni, kas lielā daudzumā ir auzās un miežos. Lai uzņemtu šķiedrvielas, var ikdienā kefīram, jogurtam vai putrām pievienot linsēklas – maltā un veselā veidā.  Turklāt, pievienojot maltas linsēklas, organisms uzņems arī vērtīgās Omega-3 taukskābes. Tāpat labi ir iesākt rītu ar iepriekšējā vakarā aplietām linsēklām – aplej ēdamkaroti linsēklu ar ūdeni un no rīta izdzer!
Banner 280x280

Lai izveidotos paradums ikdienā ēst pietiekami dārzeņus un pilngraudu produktus, ir jāsāk regulāri tos lietot, par to īpaši piedomājot, uzsver uztura speciāliste. Ja ikdienā neēdam dārzeņus, tad, apēdot uzreiz 500 gramus sakņu, jutīsimies slikti. Ir jāsāk ar mazumiņu – apēd pie pusdienām un vakariņām kāpostu-burkānu salātus, aizdarītus ar labas kvalitātes eļļu un citrona sulu. Pagatavo brokoli, ziedkāpostu! Rīvēts burkāns ar sēkliņām būs lieliski, vienkārši salāti!

Nesabalansēts uzturs veicina vitamīnu trūkumu

Farmaceits skaidro, ka, ikdienā uzņemot nesabalansētu un nepilnvērtīgu uzturu, cilvēka organismam sāk pietrūkt gan vitamīnu, gan minerālvielu, tādēļ ir jārūpējas par to, lai tava ēdienkarte būtu pilnvērtīga un sniegtu organismam visu nepieciešamo. Vitamīni un minerālvielas atbild par visiem svarīgajiem organisma procesiem, stiprina organismu kopumā, kā arī tā imunitāti vīrusu laikā. Par vitamīnu un minerālu trūkumu organismā var liecināt tādas pazīmes kā zema imunitāte, nespēks, nervozitāte, biežāka slimošana. Lai palīdzētu organismam īpaši tagad, rudens vēsajā un tumšajā laikā, pārskati savu ēdienkarti – vai tajā ir iekļauts viss vajadzīgais?

Tāpat būtisks jautājums, runājot par vitamīnu trūkumu organismā, ir D vitamīns, kuru gan ar uzturu ir grūti uzņemt un kura līmeņa uzturēšanai un paaugstināšanai noderēs D vitamīna preparāti. D vitamīns ir viens no populārākajiem mūsdienu vitamīniem, it īpaši Ziemeļvalstīs, kur ir mazāk saules gaismas un tādējādi visbiežāk trūkst D vitamīna.

D vitamīns ir atbildīgs par daudziem procesiem organismā un ir iesaistīts kalcija un fosfora (svarīgāko kaulu audu makroelementu) absorbcijā. Tas ietekmē arī ādas, matu, nagu un zobu stāvokli, regulē vielmaiņas procesus šūnās, veicina muskuļu tonusu un uzlabo imunitāti, kā arī ir nepieciešams vairogdziedzera darbībai un normālai asins recēšanai. Tāpat D vitamīns piedalās asinsspiediena un sirdsdarbības regulēšanā un novērš vēža šūnu augšanu.  

Vienkārši padomi veselīgākam uzturam

Uztura speciāliste iesaka:

  • Plāno savus iepirkumus! Iepirkumu sarakstā ieraksti saknes. Padomā, kā tās tev vislabāk garšos – kādus ēdienus, salātus gatavosi.
  • Neuztver ēdiena gatavošanu kā slogu – ēdiens ir mūsu veselības  pamatā!
  • Ja ikdienā nav ieraduma ēst dārzeņus, sāc ar vienu dārzeni! Gatavo kāpostu salātus ar burkāniem, ar zaļumiem vai citus. Kāposti ir labs piemērs, jo tos var ēst svaigus, gatavot zupās, sautējumos un skābēt.
  • Sāc ieplānot katru dienu pusdienās un vakariņās ēst saknes un salātus.
  • Dzer kefīru vai bezpiedevu jogurtu. Pievieno to ēdienam vai ēd desertā ar augļiem vai ogām.
  • Plāno vienkāršus ēdienus! Lai sarežģītais gatavošanas process nelaupa tev gatavošanas prieku un motivāciju!
  • Lai veiksmīgi gatavotu dārzeņus, ir jābūt labiem un ērtiem darbarīkiem – asai rīvei un nazim.

Veselīga recepte izmēģināšanai

Uztura speciāliste iesaka – izmēģini recepti, kurā iekļautas ikdienā svarīgās uzturvielas!

Grūbu salāti ar dārzeņiem

Nepieciešamās sastāvdaļas (četrām personām): viena glāze (ap 200 gramiem) grūbu, 50 grami dzērveņu, brūklenes (pēc izvēles), viens sīpols, divi burkāni, viena paliela šķēle ķirbja, puse selerijas saknes, viena ķiploku galviņa, Extra virgin olīveļļa, sāls, pipari, kaltēts rozmarīns, timiāns (pēc izvēles). Pagatavošanai – karstumizturīga veidne un katls. Pasniegšanai – rīvēts kolrābis.

Pagatavošanas gaita:

1. Grūbas iepriekšējā vakarā iemērc aukstā ūdenī. Ja ir steiga – izmanto pērļu grūbas.

2. Sīpolu smalki sakapā. Katliņā ielej nedaudz olīveļļas un apcep sīpolus divas trīs minūtes, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno grūbas un pārlej ar ūdeni. Uzliek vāku un gatavo ~ 45 minūtes. Kad grūbas ir gandrīz mīkstas, pievieno šķipsniņu sāls.

3. Dārzeņus notīra, sagriež nelielos gabaliņos, samaisa ar eļļu un garšvielām un ieliek karstumizturīgā veidnē. Ķiploka galvu pārgriež uz pusēm un pievieno veidnes saturam. Uzkarsē cepeškrāsni uz 200 °C un visu cep ~ 40 minūtes.

4. Grūbas un veidnē ceptos dārzeņus viegli sajauc lielākā bļodā. Pasniedz ar sarīvētu kolrābi.

Padoms: labi garšos gan miežu, gan speltas miežu grūbas. Ātrākam variantam var izmantot pērļu grūbas. Izmanto sezonas dārzeņus pēc izvēles. Pievieno ēdienam zaļumus un garšvielas!

Lai labi garšo!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā