medicine.lv skaitļos

Lietotāji online38
Aktīvie uzņēmumi12815
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Neveselīgas gatavošanas ieradumi – svara pieauguma un veselības problēmu cēlonis : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Neveselīgas gatavošanas ieradumi – svara pieauguma un veselības problēmu cēlonis

Foto: pixabay.com

Vārīšana eļļā, pārmērīga sviesta, sāls vai cukura pievienošana ēdienam ir neveselīgi ēst gatavošanas ieradumi, kas veicina svara pieaugumu un dažādas veselības problēmas.

Dr. Aleksandrs Martinčuks, "Herbalife" Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts, dietologs, gastroenterologs un terapeits norāda, ka viņa profesionālajā pieredzē neveselīgas gatavošanas metodes ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kas pakļauj cilvēkus liekā svara, aptaukošanās un dažādu citu veselības problēmu riskam. Kulinārijas veidi, ko izvēlamies, ietekmē gan tauku saturu un kaloriju daudzumu ēdienā, gan tā uzturvērtību. Gatavošanas paradumu maiņa nebūt nav sarežģīta vai saistīta ar ļoti krasiem ikdienas uztura ierobežojumiem. Savukārt veselīgas kulinārijas metodes palīdz izvairīties no dažādu veselības problēmu, kā arī lieku kilogramu riska.

Gan produkti un ēdieni, gan to pagatavošanas veids, ko izvēlamies, ietekmē ne tikai mūsu organismu un svaru, bet arī veselību. Aptaukošanās, kas saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas prognozēm skar katru 10 cilvēku pasaulē, un kardiovakulārās slimības, kas saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra datiem, Baltijas valstīs ir izplatītākais nāves iemesls, ir tikai divi no faktoriem, kas būtu jāapsver, izvēloties maltītes pagatavošanas veidu. Neveselīga ēst gatavošana var pakļaut daudzu citu veselības problēmu riskam, piemēram, veicināt vai izraisīt dažādus gremošanas sistēmas funkciju traucējumus.

Banner 280x280

Sviesta izmantošana. Zeltainā kotletes garoziņa satur augstu glikēmisko indeksu, kas veicina ogļhidrātu transformāciju un uzņemšanu organismā kā taukus. Sviests maltīti bagātina ar lielu daudzumu piesātināto tauku, kas var paaugstināt sirdslēkmes un triekas iespējamības risku. Sviests, protams, nevar tikt aizstāts pilnībā, īpaši beķerejas izstrādājumos, taču piesātināto tauku daudzums ir jāierobežo. Sviesta vietā pēc iespējas vairāk izmantojiet rapšu vai olīveļļu. Sviestā ir septiņas reizes vairāk piesātināto tauku, salīdzinot ar tāda paša daudzuma eļļu.

Piededzis ēdiens. Piedegušam ēdienam ir ne tikai mazāka uzturvielu un kaloriju vērtība, bet tas var arī nopietni kaitēt veselībai. Saskaņā ar Nacionālā Vēža Institūta informāciju Holandiešu pētījumā, kas veikts 2007. gadā, noskaidrots, ka cilvēkiem, kas tikuši pakļauti potenciāli vēzi izraisošam aģentam akrilamīdam, kas veidojas uz cepta ēdiena, īpaši, kad tas tiek piededzināts, ir paaugstināts onkoloģisku saslimšanu risks. Tāpēc pārtikā uzņemt piedegušu ēdienu būtu jāatturas pat tad, ja nedaudz piededzis tas šķietami garšo labāk, kā arī jāizvairās ēst ēdienu, kas piededzis neuzmanības dēļ.

Pārlieku liela sāls daudzuma lietošana. Sāls cilvēka organismā ir ļoti nozīmīga, nātrijs, kas atrodas sālī, palīdz nervu impulsu nodošanā un muskuļu šķiedru kontrakcijām. Tā kopā ar kāliju palīdz līdzsvarot šķidruma līmeni organismā. Taču šo procesu nodrošināšanai nepieciešams tikai neliels daudzums sāls – mazāk nekā desmitā daļa tējkarotes dienā. Savukārt lielākā daļa cilvēku ikdienā uzņem apmēram 20 reizes lielāku sāls daudzumu. Sāls piedod ēdienam garšu, taču pārlieka tā uzņemšana organismā aiztur ūdeni un tas savukārt var paaugstināt asinsspiedienu. Dr. Aleksandrs Martinčuks uzsver, ka sāls un garšvielas stimulē apetīti, kā rezultātā tiek apēsts vairāk un uzņemtas papildus kalorijas, kas var novest pie liekiem kilogramiem.

Pārlieku liela cukura daudzuma lietošana. Lai arī cilvēka organismam rafinētu cukuru nav nepieciešams uzņemt, mūsdienās daudziem tomēr ir izteikta vēlme pēc saldumiem. Cukurs ir viena no negatīvākajām mūsdienu uztura komponentēm, tas sniedz kalorijas bez papildu uzturvielām un ilgtermiņā var kaitēt vielmaiņai. Pārlieks cukura patēriņš var kaitīgai ietekmēt vielmaiņu un veicināt dažādu slimību risku. Ikdienā uzņemtā cukura daudzuma samazināšana viennozīmīgi labvēlīgi ietekmēs jūsu veselību.

Fritēšana, eļļas izmatošana ēdienu un marinādes gatavošanai. Lai arī eļļā vārīta pārtika ir garda, tajā diemžēl ir pārāk daudz piesātināto tauku. Vārot eļļā (pat augu) ēdiens uzsūc lielu daudzumu eļļas, kā rezultātā tiek pievienotas papildus kalorijas un tauki. Cepts kartupelis satur aptuveni 161 kaloriju un mazāk nekā 1 g tauku, bet viena vidēja frī kartupeļu porcija var saturēt pat 453 kalorijas un 23 g tauku. Eļļas un majonēzi bieži izmanto marinādēs, taču tās ēdienu piesātina ar kalorijām. Cepšana, fritēšana un marinēšana, kas paaugstina ēdiena tauku saturu, ir vienas no visneveselīgākajām gatavošanas metodēm, no kurām pēc iespējas būtu jāizvairās. Īpaši nozīmīgi tas ir cilvēkiem, kuriem ir kāda no kardiovaksulārajām slimībām vai liekais svars. 
 
Vienveidīgas pārtikas izvēle. Ēdot relatīvi vienveidīgu pārtiku un nepievēršot uzmanību uzņemtajām uzturvielām, var rasties nopietns vitāli nepieciešamu uzturvielu trūkums. Martinčuks skaidro: "Uzturam ikdienas dzīvē ir ļoti liela nozīme. Nesabalansēts uzturvielu daudzums (mazāk nekā nepieciešams organisma funkciju nodrošināšanai) neadekvāta uztura dēļ var novest pie dažādu slimību riska.

Jāņem vērā, ka jebkurš ēdiens (pat dārzeņi, pākšaugi, augļi un liesa gaļa) var kļūt neveselīgs atkarībā no tā, kā to pagatavo. Piemēram, lai arī vārīšana ir relatīvi veselīgs gatavošanas veids, tās rezultātā daudzi produkti zaudē uzturvielas. Tās nonāk ūdenī, kurā dārzeņi tiek vārīti un, izvarītos produktus nokāšot, jūs zaudējat arī tajā nonākušās uzturvielas. Piemēram, dažos dārzeņos viršanas temperatūra samazina antioksidantu līmeni. Taukos šķīstošie vitamīni (A, D, E, un K) mēdz būt noturīgāki nekā ūdenī šķīstošie - C un daži no B grupas vitamīni. C vitamīns ir visnestabilākais no visiem.

Nevis stingra diēta un ierobežojumi, bet balanss, maltīšu plānošana un ēst gatavošanas paradumu maiņa!

Veselīga gatavošana nav saistīta ar striktām diētām vai iemīļotu produktu liegumu, bet gan ar sabalansētu uzturu un izpratni par to, kāda veida ēdieni un to gatavošanas metodes nāk par labu jūsu organismam, uzlabo pašsajūtu, ārējo izskatu un vairo enerģiju.

Martinčuks iesaka maltītes plānot iepriekš: "Plānojot ēdienreizes, jums būs vairāk laika, lai izvēlētos dažādus produktus ar pienācīgu uzturvērtību un pagatavotu tos veselīgi. Mēģiniet saglabāt dārzeņu uzturvielas un krāsu, gatavojiet tos ātri, tvaicējot vai sautējot. Gaļu izvēlieties grilēt, nevis cept sviestā vai fritēt. Produktus grilējot, izvairieties no to piedegšanas, lai neuzņemtu kancerogēnas vielas. Savukārt tā vietā, lai maltītei automātiski pievienotu sviestu, cukuru un sāli, izmantojiet garšaugus un mācieties ēst augļus un dārzeņus bez garšvielām."

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā